Categorien
De Surinaamse keuken

In Suriname wonen ongeveer 450.000 mensen. Het land kent door zijn verleden een grote etnische verscheidenheid waaronder: Indianen, Hindoestanen, Creolen, Javanen en Chinezen. Er worden dan ook 20 talen gesproken. De religies die worden aangehangen zijn het Christendom, Islam, Hindoe en Winti religie. Verreweg de meeste mensen wonen rond de kuststreek.

Er is vooral in Paramaribo nog veel koloniale architectuur terug te vinden, terwijl buiten de stad tempels en moskeeën het landschap opluisteren. In de kunst zijn veel Europese invloeden te vinden, die zijn oorsprong vindt in de Europese opleidingen van de oudere generatie. De jonge generatie heeft met haar fleurige Surinaamse taferelen vooral een goede afzetmarkt aan de toeristen.

Door de verschillende bevolkingsgroepen is de Surinaamse keuken erg divers. Verschillende bevolkingsgroepen die elkaars gerechten en ingrediënten zijn gaan gebruiken en beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerechten ontstonden onder andere: roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksi meti, losi foroe. Uit deze vermenging van de culturen met de Surinaamse, is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.

Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Vaak staat er kip op het menu, in tal van variaties van het Chinese snesi foroe en het Hindoestaanse massala kip tot pom, een bijzonder populair feestgerecht van Creoolse afkomst. Ook zoutvlees en bakkeljauw worden veelvuldig gebruikt. Kousenband, okra en boulanger zijn voorbeelden van groenten in de Surinaamse keuken. Om gerechten een pittige smaak te geven worden pepers gebruikt.

 groenten-Suriname

 

De Surinaamse keuken kent ook een verscheidenheid aan ingrediënten/ kruiden. Klik hier voor een overzicht van veel gebruikte ingrediënten/ kruiden. Mochten er ingrediënten/ kruiden zijn die niet mogen ontbreken dan horen wij dat graag. U kunt via het contactformulier suggesties indienen. Overige suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Populaire Recepten

Populaire ingredienten